Keramiken

Jag drejar enbart i stengods. Keramiken är hållbar och går bra att diska i maskin, ha i micron och den är ugnsfast. All keramik är handgjord och unik. Det innebär att det inte finns två koppar som är exakt lika. Det är lite av tjusningen med keramik tycker jag. Bäst är att komma och klämma och känna och hitta sin egen kopp.

Butiken

Ligger intill Svartviks herrgård i ett naturskönt område. På sommaren så finns det Café, dressinåkning, kägelbana, en vacker köksträdgård, konstutställningar, workshops, loppis, teater och mycket mer. 

Processen

När jag har drejat en kanna (vilket tar ca 10 min) så ska den torka i ca 1 dygn innan den beskickas. Det innebär att jag skär av lera och formar den utvändigt. Därefter sätter jag handtag (hänklar) på kannan. Nu ska den torka ytterligare i några dagar. Viktigt att all fukt i leran försvinner för annars spricker den i ugnen. Nu ska den in i ugnen för första bränningen som kallas för skröjbränning. Då bränns godset i 940 grader och det tar ca 1 dygn innan det tas ut igen. Först nu kan jag glasera. Kannan doppas i glasyren och torkar sedan ordentligt rent på undersidan. Kannan på bilden har även lite bubbliga effekter som gjorts av svart glasyr som jag har lite diskmedel i och sedan blåser jag såpbubblor med glasyren som får landa och spricka på kannan.

Nu är vi framme vid sista momentet. Glasyrbränning!

Ugnen fylls med gods. Bränningen tar ca 8 timmar och går upp till ca 1230 grader. Innan det har svalnat tillräckligt så har det gått ca 27-30 timmar.

Att nu få öppna ugnen är som att öppna ett packet. Jag vet aldrig om allt har gått bra och om jag blir nöjd med slutresultatet. Nu kan jag leverera till butiken eller till kunden och hoppas att människor förstår vilken omsorg och process som ligger bakom detta hantverk.